Amfori BSCI är ett världsomfattande initiativ för socialt ansvarstagande och hållbara arbetsvillkor för producenter inom odling och produktion. Amfori BSCI är baserat på internationella konventioner och FN:s principer för mänskliga rättigheter och uppföljs och kontrolleras av oberoende tredjepartsrevisorer. Genom vårt medlemskap i amfori BSCI får vi ökad kunskap och kan vara med och påverka samt bidra till förändringar på både kort och lång sikt.
BCI (Better Cotton Initiative) är en ideell organisation som grundades 2005. Det är ett viktigt initiativ som arbetar för att genomföra förändringar i bomullsindustrin genom att hjälpa bomullsodlare att omvandla sitt jordbruk till en mer hållbar odling. BCI hjälper lantbrukarna att använda mer miljövänliga, men även socialt och ekonomiskt hållbara, odlingsmetoder. Det handlar till exempel om att minska vattenförbrukningen, bekämpningsmedel och att övergå från konstgjorda till naturliga gödningsmedel.
Fairtrade är en internationell certifiering av råvaror som odlas i länder med utbredd fattigdom. Certifieringen innebär att varan är producerad med hänsyn till högt ställda sociala, ekonomiska och miljömässiga krav. Du som väljer att köpa Fairtrade-märkta produkter är med och skapar möjligheter för människor att stärka sitt inflytande och påverka sin inkomst, och därmed sin livssituation. Genom att handla Fairtrade-märkta produkter bidrar du till en mer hållbar värld.
Genom Näringslivets Producentansvar tar vi vårt finansiella ansvar för att förpackningar samlas in och återvinns. Huvudsyftet är att minska nedskräpning, minska mängden avfall samt se till att det avfall som ändå uppstår, återvinns och används till nya produkter.
OEKO-TEX® Standard 100 är ett oberoende globalt test- och certifieringssystem för textila produkter i alla produktionsled. Certifieringen innebär att textilen i den färdiga produkten är fri från ohälsosamma kemikalier. Certifieringssystemet infördes 1992 och huvudsyftet är att utveckla provningskriterier, gränsvärden och testmetoder på vetenskaplig grund. Certifikatet gäller i 12 månader, efter det görs nya tester, för att få ett nytt certifikat. Stickprov och nya kontroller av materialen görs allt eftersom nya krav på gränsvärden uppdateras årligen av Oeko-Tex, baserat på EU:s regelverk.
OEKO-TEX® STeP är ett oberoende globalt certifieringssystem för både socialt och miljömässiga aspekter av textilproduktion, det visar att produkten produceras på ett miljövänligt och hållbart sätt. Denna certifiering omfattar krav avseende miljöpåverkan, kemikalier, kvalitet, socialt ansvar, hälsa, säkerhet och speglar ansvaret gentemot anställda och miljö och som stödjer fabrikens resa mot en mer hållbar produktion.
REACH är en EU-förordning som syftar till att skydda människors hälsa och miljö från risker som kan uppstå från kemikalier. Förordning är viktig för att skapa en säker och hållbar kemikalieanvändning.
SA8000 är en internationell certifieringsstandard som fokuserar på socialt ansvarstagande. Företag kan bli certifierade efter de genomgått en granskning av sina arbetsförhållande och processer. Standarden omfattar flera viktiga områden, som tex arbetsförhållanden, arbetsrättigheter, diskriminering, barn- och tvångsarbete. Genom att följa riktlinjerna strävar organisationer efter att förbättra sitt sociala ansvar och skapa en mer hållbar och rättvis arbetsmiljö.